Week 42 van je zwangerschap

Waar blijf je nou?

Als de baby nog niet geboren is, zal je dit in deze week vaak tegen je kindje zeggen.

Misschien hard op, misschien in jezelf.

Je baby is in deze zwangerschapsweek gemiddeld 3500 gram.

Het zou goed mogelijk kunnen zijn, als je verloskundige of gynaecoloog een schatting maakt van 4250 gram. Wanneer jouw baby nu geboren wordt, zal het een lekkere flinke baby zijn. De nageltjes zullen lang zijn en de kans dat je kunt zien hoe het beschermlaagje van de huid eruit ziet is nihil. Hier zal niets meer van over zijn. Overigens wordt je aan het einde van deze week overgedragen aan de gynaecoloog, mocht je nog door je verloskundige begeleid worden. Na 42 weken zwangerschap spreekt men van overdragenheid of te wel serotiniteit. Nu is het advies om niet meer thuis te bevallen en kan de verloskundige niets meer doen. Dat kan een teleurstelling zijn, maar dat is het beste voor jou en je kindje. De verloskundige zal duidelijke afspraken met jullie maken tot wanneer je hem of haar nog mag bellen en vanaf welke dag je echt direct het ziekenhuis moet bellen.

In deze 42ste zwangerschapsweek weet je waarschijnlijk al wanneer de baby uiterlijk geboren zal worden. Er wordt een afspraak gemaakt om jou in te leiden. Dit zal gebeuren door middel van weeopwekkers welke je via een infuus binnen krijgt. Ook kan er een soort gel op de baarmoedermond gesmeerd worden. Dit zorgt voor de rijping van de baarmoedermond en kan ook weeopwekkend werken.

Dit inleiden kan ook in vroegere zwangerschapsweken gebeuren, wanneer de placenta bijvoorbeeld niet meer goed werkt, de vliezen langdurig gebroken zijn, je een te hoge bloeddruk hebt en zo zijn er nog veel meer redenen om te besluiten de natuur een handje te helpen.

Verreweg de meeste gevallen beginnen op een natuurlijke manier, probeer je geen zorgen te maken. Kun je nog een beetje uit de weg met jezelf en heb je niet te veel klachten, probeer dan nog eventjes te genieten. Het is nu echt nog heel eventjes en dan woont jouw kindje niet meer veilig in jouw buik. Het zal weer wennen zijn om niets meer in je buik te voelen en niet meer altijd samen te zijn.

* En een positief puntje van 42 weken zwanger zijn is dat jouw zwangerschapsverlof in ieder geval 2 weken langer duurt!

Van af nu ga je pas echt genieten.

Neem over 4 weken b.v eens een Mama-Massage, deze tip is van Sandra Verdijck Massagepraktijk

De Baby

In deze week, de 42ste, gaat de arts, als je nog niet geboren bent voor je beslissen wanner je geboren wordt. Je moeder maakt hiervoor een afspraak in het ziekenhuis. 
Tot die tijd kun je nog steeds zelf alles beslissen, wanneer je de grote wereld wil gaan aanschouwen. 
Wij wensen je een heel mooi leven, voor je moeder komt nu een tijd dat zij moet aansterken van de periode waarin jij van niets een baby bent geworden. 

Voor de partner

Het is echt de allerlaatste week. Eind van deze week heb je je kleine in je armen. Als de baby zich nog niet heeft gemeld, worden er in het ziekenhuis voorbereidingen getroffen om de geboorte op te wekken. Inleiden heet dat. Maak je geen zorgen. Ik spreek uit ervaring dat de baby zelf eruit wil komen, nog voordat je naar het ziekenhuis vertrekt.

Kosten

Kinderen zijn duur. Doordat je je kindje hebt aangegeven, heb je ook gelijk na de geboorte recht op kinderbijslag.

De Baby

Vergeet niet om aangiften te gaan doen van je kindje. Voor alle in Nederland geboren kinderen bestaat aangifteplicht bij het gemeentehuis van de gemeente waar uw kindje geboren is. Binnen 3 dagen na de geboorte (in deze periode van 3 dagen mogen maximaal 2 werkdagen zitten), dient aangifte gedaan te zijn. Dit doet in de meeste gevallen de trotse vader. Doe je het niet of vergeet je dit, dan ben je wettelijk strafbaar. Neem wel je identificatiebewijs, trouwboekje of erkenningsformulier mee als u aangifte gaat doen.