Of je nu zwanger of net bevallen bent, je kunt altijd gebruikmaken van speciale balansdagen. Dit zijn geen balansdagen die je kent van bekende diëten, maar dit zijn dagen waarop je gebruik maakt van goede voedingsproducten die je lichaam extra voeden.

Denk hierbij aan langzame koolhydraten zoals:

  • Haver
  • Spelt
  • Quinoa
  • Boekweit

Deze producten zijn goede bronnen van vitamines en mineralen en houden je suikerspiegel mooi constant. Ideaal voor het ontbijt en met name geschikt voor vrouwen met zwangerschapssuiker die goed op hun koolhydrateninname moeten letten.

Daarnaast neem je ‘s morgens en ‘s middags een fruitmoment en maak je (als je tijd hebt) een heerlijke gezonde power smoothie van vers fruit. Wil je nog een stap verder gaan, koop dan power food zoals henneppoeder, tarwegraspoeder of Active Greens en voeg deze bij je fruitsmoothie. Deze laatste groep is een bijzondere aanvulling op je voedingspatroon en geeft niet alleen energie maar bevat ook belangrijke vitamines, mineralen en omega 3-vetten die tevens zorgen voor een goede darmwerking.

Heb je last van obstipatie, dan is het zeker goed om gebruik te maken van deze “power foods”. Andere producten die onder deze groep vallen zijn:

  • Rauwe cacaobonen of cacaonips (cacao nibs)
  • Hennepzaadjes
  • Moerbeien
  • Acaibessen

Je hoeft tijdens de balansdagen dus niet op smaak in te leveren!

Lunch is natuurlijk ook een belangrijk moment van de dag, en tijdens deze dagen is het goed om je boterham of maaltijdsalade te voorzien van veel groente! Beperk het gebruik van nitraatrijke groente, zoals spinazie of slasoorten, en maak gebruik van alle soorten en kleuren groente zoals radijsjes, biologische komkommer en tomaatjes. Kook en stoom wat worteltjes, courgette, paprika en pastinaak of maak een heerlijke goed gevulde groentesoep!

Extra voordeel van het eten van je lunch samen met groente: de spijsvertering verloopt beter waardoor je minder snel een opgeblazen gevoel hebt of last van maagzuur krijgt. Daarnaast zorgen de groente voor een goede zuurbalans in je lichaam.

‘s Middags trakteer je jezelf op 2-3 gedroogde vijgen die barsten van calcium, magnesium en foliumzuur.

Eet je vegetarisch, neem dan zeker vijgen, dadels of gedroogde abrikozen voor extra mineralen. Let wel op: veel gedroogd fruit uit de supermarkt bevat fructose of glucosestroop. Koop het liefst gezwaveld en ongezoet gedroogd fruit.

Gedroogd fruit bevat wel fruitsuikers maar heeft ontzettend veel voordelen: het neemt je hongergevoel weg, geeft direct energie, smaakt goed, stilt je honger naar zoet en past perfect in een gezond voedingspatroon. Voor het avondeten kies je wederom voor extra veel groente en combineer je de avondmaaltijd met verse en gekookte/ gestoomde groente, (langzame) koolhydraten en eiwitten (plantaardig of met mate dierlijke zoals kip, kalkoen of rund).

Tijdens deze dagen is het aan te raden suiker volledig te mijden en alleen gebruik te maken van natuurlijke suikers uit vers of gedroogd fruit, Stevia (met mate), kokospalmsuiker, kokosbloesemsuiker, sukrin of oersuiker. Hoewel deze laatsten een gezondere variant zijn, dienen ook deze met mate te worden gebruikt.

logo AdfyMenta

Veronique Hundscheid

Maria van Strijthagenstraat 5
6141 CE  Limbricht

Met deze adviezen kun je een aantal balansdagen inlassen waarop je gebruik maakt van gezonde en voedzame producten die je voeden. Je zult je lekkerder, energieker en beter gaan voelen en je spijsvertering zal verbeteren! Ervaar zelf wat goede voeding voor jou kan doen en voel je fit en vitaal voor, tijdens en na de zwangerschap.

Wil je jezelf trakteren op een lekker tussendoortje, maak dan Yumyum koekjes uit mijn boek “Voeding voor moeder en kind”!

Op deze pagina vind je ook andere leuke hapjes.