Een eigen bloedgroep

Hikken

In de vorige zwangerschapsweek is jouw kindje begonnen met kleine beetjes vruchtwater in te slikken. Hierdoor kan het voorkomen dat de baby de hik krijgt. Nu zal je daar nog niets van kunnen voelen.

As je ongeveer 18 weken zwanger bent is de kans heel groot dat je de hikjes al kunt voelen. Nog heel eventjes geduld dus. Door het hebben van de hik, begint jouw kindje met het oefenen om strakjes te kunnen ademen. Ook het begin van de zuigreflex is er, dit is het slikken en het bewegen van de lipjes. In deze zestiende week ziet jouw baby er nog meer uit als een echt klein mensje.

Gevoelige borsten

Na een zwangerschap van 15 weken zullen jouw borsten niet meer zo gevoelig zijn als in de eerste twaalf weken. Ze zullen misschien wel al een stuk gegroeid zijn. Ook jouw borsten bereiden zich voor op het kindje dat gaat komen.

Schrik niet

Je tepels worden donkerder van kleur en het is mogelijk dat er af en toe al een beetje vocht uit komt. Dit hoort er allemaal bij! Zitten je beha’s niet meer lekker, dan is het tijd voor een zwangerschapsbeha. Deze zorgt voor voldoende ruimte en stevigheid en kun je de rest van je zwangerschap dragen. Laat je informeren in de winkel wat voor jou een geschikte zwangerschapsbeha is. Door de hormonen en de veranderingen in je lichaam kun je af en toe heel verdrietig worden. Of je wordt wat gevoeliger voor trieste films of zielige boeken. Dat hoort er allemaal bij. Vanaf volgende week, als je 16 weken zwanger bent, zal het hCG-hormoon af gaan nemen en zullen deze momenten minder worden. Je zult de rest van je zwangerschap wat gevoeliger blijven, en misschien ook wel daarna. Moeder zijn zal je nu eenmaal veranderen, of je dit wilt of niet.

Nog een test

Tussen de 15 en 18 weken van de zwangerschap kun je een triple-test laten uitvoeren. Deze test wordt niet meer zoveel uitgevoerd omdat de meesten kiezen voor een NIPT-test na 11 weken zwangerschap, of de nekplooimeting na ongeveer 14 weken. De triple-test is een bloedtest waarmee gekeken wordt hoe groot de kans is dat je kindje een open ruggetje heeft, en hoe groot de kans is op het Downsyndroom bij jullie kindje. Blijkt uit deze of eerdere testen dat de kans wat groter is dan normaal, kun je kiezen voor een vruchtwaterpunctie.

De vruchtwaterpunctie kan vanaf de zestiende zwangerschapsweek tot in de laatste zwangerschapsweken plaatsvinden. Er wordt een heel klein beetje vruchtwater weggenomen en dit wordt onderzocht. Dit klinkt allemaal heel zorgelijk, en de kans op een miskraam door dit onderzoek is heel klein, maar aanwezig. Jouw specialist kan alle vragen die je hebt over deze testen beantwoorden.

De Baby

Ook deze week blijf je flink groeien. Je bent nu bijna zo groot als een appel en je hoofdje is zo groot als een knikker. Je handjes zijn nu zo groot als een erwt en je hoofdje is in verhouding nog steeds een stuk groter dan de rest van je lichaam. Je bent ook al flink aan het bewegen, ben je ook niet benieuwd of je moeder dit al merkt?
Je armpjes zijn al zo groot dat je nu je eigen armen voor je gezicht kan houden. Deze week harden ook je botjes verder uit, doordat je steeds meer en beter kalk op gaat nemen. Als er nu een röntgenfoto gemaakt zou moeten worden dan zie je niet alleen je het skelet van je moeder, maar ook dat van jou.

Het grote nieuws is dat je deze week extra reflexen krijgt. Dat komt doordat je zenuwstelsel zich steeds verder ontwikkelt. Je kan al wat zuigen op je duimpje en ook je vingertjes, ellebogen en knieën kan je al wat gaan buigen. Nu ga je beginnen met het aanmaken van gal. Dit is strakjes nodig voor je eerste ontlasting, die er trouwens pas, als het goed is, na je geboorte uit zal komen.

Voor de omgeving

Of je het geslacht nu wel of niet van te voren zult weten, je bent vast al aan het meedenken over een leuke en originele naam voor het kindje. Wij helpen jullie graag op weg met ons namenalfabet van babynamen en hun betekenis.