Actief

Jouw kindje kan flink actief zijn in deze zwangerschapsweek. Wanneer jij beweegt zal het kindje rustig in jouw buik meedeinen met de bewegingen. Vaak valt het hierdoor ook in slaap. Maar op het moment dat jij denkt even rustig te gaan zitten of liggen, komt de baby in actie! Dat is wel fijn, want dan heb je op die momenten ook alle aandacht om het gespartel van je kindje te voelen. En hiervan te genieten, het gaat immers heel snel.

Wanneer je 23 weken zwanger bent, is jullie kleintje ongeveer 30 cm lang en 500 gram zwaar. In deze tijd van de zwangerschap slaapt het kindje het grootste gedeelte van de dag. Je kindje heeft ook al een favoriete slaaphouding. Deze houding zul je terugzien na de geboorte, het kindje zal dan het liefst in diezelfde houding liggen.

De baby is na drieëntwintig weken zwangerschap nog steeds aan het oefenen met grijpen en vastpakken. Dit gaat alweer veel beter dan een aantal zwangerschapsweken geleden. De spieren worden sterker en jouw baby pakt soms al zijn of haar eigen voetje of handje vast. Ook de navelstreng is mooi oefenmateriaal. Dit kan helemaal geen kwaad, het kindje kan deze niet dichtknijpen of kapot trekken. Ook is het onmogelijk voor de baby om verstrikt te raken in de navelstreng. Alles in jouw baarmoeder is gemaakt voor de groei van een kindje!

Melk?

Ben je net lekker onder de douche geweest, helemaal droog en dan lopen er toch nog druppels langs je buik en benen. Het blijkt uit je borsten te komen. Ruim drieëntwintig weken zwanger en dan al melk… Alles in jouw lichaam maakt zich klaar voor de komst van een kindje, dus ook de borsten. De druppels die je nu verliest zijn nog geen echte melkdruppels, maar een voorstadium hiervan. Dit noemt men voormelk of colostrum. Dit zal wel de eerste voeding zijn die je baby gaat binnenkrijgen na de geboorte. Uiteraard niet wanneer je besluit om geen borstvoeding te geven. Ongeveer 5 dagen na de geboorte zal het colostrum veranderen in melk en na een dag of 10 zal het moedermelk zijn.

Zwangerschapsstrepen

Het kan zijn dat je rond deze 24e zwangerschapsweek last krijgt van striae, ook wel zwangerschapsstrepen genoemd. Dit zijn rode en roodblauwe streepjes op je borsten, buik, benen en billen. De strepen ontstaan door het oprekken van de huid. Helaas kun je dit niet voorkomen. Verzorg je huid goed met olie of speciale crème. Deze zwangerschapsstrepen zul je altijd blijven zien, niet in deze mate maar verdwijnen doen ze niet. De ene vrouw heeft hier meer last van dan de andere.

Als je rond de 24 weken zwanger bent kun je ook last krijgen van kramp in de kuiten. Vooral ‘s nachts. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de bloedsomloop die verandert. Het kan een teken zijn van oververmoeidheid of van spataderen. Wanneer je in de nacht kramp krijgt, zul je hiervan wakker schrikken. Probeer direct je benen te strekken en je tenen naar je toe te trekken. Dit verlicht.

Een tip uit de oude doos is om een stuk zeep onder het matras aan het voeteneind te leggen bij kuitkrampen. Proberen kan altijd, baat het niet dan schaadt het niet. Het is sowieso lekker om je benen wat hoger te leggen dan de rest van je lichaam, soms helpt dit ook tegen kuitkrampen.

De Baby

Je bent met 23 weken nog steeds aan het oefenen met grijpen en vastpakken. Je kan nu je handje of voetje al vastpakken.
Je kan ook al je eigen navelstreng pakken. Gelukkig kan je die niet kapot maken. Dus mama hoeft hierover niet bezorgd te zijn.
Je oren zijn nu al zo ver ontwikkeld dat je een beetje kan gaan horen. Vooral lage tonen kunnen door het vruchtwater heen te horen zijn. De hoge tonen nog niet. Bekende geluiden zoals het geluid van de stem van je moeder leer je nu herkennen. Je zal daar na je geboorte al sterker op reageren (en rustig van worden). Meer dan bij de voor jou nog onbekende geluiden.

Je kan nu ook al reageren op bewegingen van je moeder. Zo kan je bijvoorbeeld ‘gezellig tegen een hand op mama’s buik aan gaan liggen‘. Je moeder en misschien de mensen in haar omgeving die dicht bij haar staan zullen dit vast bij je gaan uitproberen. Als je er geen zin in hebt hoef je natuurlijk niet mee te doen. Je bent nu ook al aan het ademhalen. Dit doe je niet met lucht maar met vruchtwater. Af en toe kan je je verslikken waardoor je de hik kunt krijgen.

Je ziet er op dit moment nog erg rimpelig uit. Dat komt doordat je huidje harder groeit dan de rest. Je hebt dus nog heel veel plek onder je huidje waardoor er op dit moment veel rimpels te zien zijn. De komende weken zal je steeds meer onderhuids vet aanmaken, waardoor je huidje mooi opgevuld wordt en er strakjes een mooie gladde baby geboren wordt!

Voor de omgeving

De baby is goed aan het groeien. Als je eerder probeerde de bewegingen van de baby te voelen, wat misschien niet lukte, bestaat er nu meer de kans dat als de baby wakker is je wel enkele bewegingen kunt voelen en waarnemen, in de buik van mama. Als je geluk hebt, komt de baby zelfs even tegen je hand aan liggen!