Luisteren naar het hartje
In deze zevenentwintigste week is het voelzintuig van je kindje helemaal ontwikkeld. De baby kan nu bewust voelen, bijvoorbeeld wanneer zijn of haar voetje tegen de wand van de baarmoeder aankomt. Ook kun je na 26 weken zwangerschap het verschil tussen de hartslag van de baby en die van jou goed waarnemen. Het hartje van de kleine klopt twee keer zo snel als dat van jou. Wanneer je iemand vraagt om met een lege wc-rol onder je navel te luisteren, zal het hartje, na even zoeken, te horen zijn. Mocht je weten hoe het kindje precies ligt dan is de hartslag wat makkelijker te vinden.
Als jouw baby deze week onverhoopt al geboren wordt, dan zijn de kansen op overleven ongeveer 81%. Het kindje is nu zo’n 33 cm lang en 720 gram zwaar. Helaas brengt een vroeggeboorte een hoop risico’s met zich mee. De baby heeft nog onrijpe longetjes en heel weinig weerstand waardoor hij of zij erg vatbaar is voor infecties. Over twee weken, wanneer je 28 weken zwanger bent, heeft de baby al veel meer kans op overleven dan in deze 27e zwangerschapsweek.
In deze week zullen de oogleden van je baby weer open gaan. Deze waren dicht sinds de twaalfde week. De baby kon al licht van donker onderscheiden maar zal dit vanaf deze week in jouw zwangerschap nog bewuster meemaken.
Weer meer plassen
De baby groeit maar door en in deze week zul je je realiseren dat je weer wat vaker moet plassen. De baarmoeder is een heel stuk gegroeid, waardoor de ingewanden opzij worden geduwd. De baby is nu ook zo sterk dat hij of zij zelf soms tegen de blaas aandrukt. Mocht je echter heel veel moeten plassen en pijn daarbij hebben, dan kun je blaasontsteking hebben. Dit komt vaker voor bij zwangere vrouwen. Jouw lichaam verandert zo veel dat je wat meer gevoeliger kunt zijn voor infecties. Drink voldoende, dat zorgt er in ieder geval voor dat de blaas goed doorspoelt. Door alle veranderingen kan het voorkomen dat nagels sneller afbreken dan normaal. Klik hier voor meer advies over nagels en nagellak tijdens de zwangerschap. Een bezoekje aan de manicure of pedicure is natuurlijk ook een idee. Niet alleen voor de nagels maar ook voor een stukje ontspanning. In zwangerschapsweek 26 is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Laat je wat meer verwennen en verwen jezelf wat meer. Je krijgt het strakjes druk genoeg met het kindje, dus neem daarom nu even de tijd voor jezelf. Dit doe je bijvoorbeeld ook door lekker vroeg je bed in te duiken met een boekje of een filmpje.
Ook de placenta groeit door, deze is na 26 weken zwangerschap bijna net zo groot als de baby. Voor een goed werkende placenta is stress vermijden heel belangrijk. Wanneer jij veel stress hebt, reageert jouw lichaam hier op. Eén van die reacties kan zijn dat de placenta minder goed doorbloed wordt, waardoor het kindje een groeiachterstand kan oplopen.
Nesteldrang
Er zijn vrouwen die rond deze zwangerschapsweken last krijgen van nesteldrang. Het kamertje moet nu af, het huis moet schoon, verbouwingen moeten afgerond worden, de babykleertjes gewassen. Sommigen hebben dit zo sterk dat bijvoorbeeld alle kasten die in huis te vinden zijn leeggehaald, schoongemaakt en helemaal opnieuw ingericht worden. Dit is heel gewoon, de één heeft het wat eerder en meer dan de ander. Je wilt het nestje voor jouw kindje gewoon op tijd in orde hebben.
Let wel op: ZWAAR TILLEN IS VANAF NU UIT DEN BOZE.
Reserveer alvast bedklossen!
De Baby
Rond deze week open je je oogleden en kan je al het verschil zien tussen licht en donker. Je oren worden steeds beter waardoor je nu al op harde geluiden kan reageren. Je zal deze week beginnen met het aanmaken van surfactant. Dat is een vloeistof in de longen die je strakjes nodig hebt om goed te kunnen ademen. Surfactant is eigenlijk een soort smeermiddel dat ervoor zorgt dat de longblaasjes open zijn. Als je te vroeg geboren zou worden dan heb je nog niet genoeg surfactant waardoor je moeilijk kan ademhalen. De artsen zullen dan synthetisch surfactant aan je gaan geven. Je begint nu ook met het aanmaken van melanine. Dat is de stof die jou ogen de uiteindelijke kleur zal geven. De meeste baby’s worden geboren met blauwe ogen. Wanneer je tussen de 6 en 9 maanden oud bent ga je voldoende melanine aanmaken en wordt duidelijk welke definitieve kleur jouw ogen krijgen.
Je hersentjes beginnen steeds actiever te worden, ze zijn deze week al zo ver ontwikkeld dat ze langzaam gaan reageren op geluiden van buitenaf. De ‘buitenwereld‘ merkt daar niets van, maar als het gemeten zou worden meet men meer hersenactiviteit wanneer je de stem van je moeder hoort in vergelijking met andere geluiden. Mede om deze reden is het belangrijk, dat je ouders veel tegen je gaan praten.
Bij 26 weken zijn ook je stembanden genoeg ontwikkeld om een klein beetje geluid te kunnen maken. De komende weken zal je dit verder ontwikkelen. Nadat je geboren bent, krijg je tijd genoeg om hiermee te oefenen.
Voor de omgeving
De hartslag van de baby wordt nu zo sterk dat het soms mogelijk is deze te horen zonder doptone. Neem bijvoorbeeld eens een lege wc-rol en plaats deze op de buik van mama. Met een beetje geluk kun je, door de wc-rol, het hartje horen. Je zoekt de hartslag, die ongeveer 2 keer zo snel gaat als die van mama. Als het nu niet lukt, kan het zijn dat de placenta in de weg zit of er is nog te veel vruchtwater. Probeer het komende weken gewoon nog eens!