Als je 27 weken zwanger bent, ben je al helemaal gewend aan het leven in jouw buik. Het kindje is in deze week 34 cm en 800 gram. Je merkt ten opzichte van de voorgaande weken dat het kindje niet meer zo hard in de lengte groeit. Hij of zij is nu bezig met de opbouw van een vetlaagje onder de huid. De baby heeft dit vet strakjes nodig om op temperatuur te kunnen blijven. Mocht je kindje in week 27 van de zwangerschap geboren worden, dan zal het direct in de couveuse worden gelegd. Het kindje heeft namelijk nog te weinig vet om zichzelf buiten de baarmoeder warm te kunnen houden.
De baby groeit hard, maar ook jij komt ongeveer 400 gram per week aan. Dat is heel normaal, blijf gezond eten, ruim voldoende drinken en zorg voor lichaamsbeweging.
Als je 27 weken zwanger bent is je kindje echt al flink gegroeid en kun je ook echt contact met hem of haar maken. Wanneer je zachtjes op je buik drukt als je ontspannen op de bank of bed ligt, is er een kans dat het kindje naar jouw hand toe komt. Dit is een proces wat tijd nodig heeft. Het zal waarschijnlijk niet direct de eerste keer lukken. Als het contact gevonden is, kun je je hand een stukje verschuiven. Het kleintje zal zich dan ook weer verschuiven richting de hand. De zwangerschapsweken worden op deze manier ook steeds leuker voor jouw naasten. Als jij dat oké vindt, kunnen zij de baby nu ook goed voelen en proberen echt contact te zoeken met je ongeboren kindje.
Maagzuur als je 27 weken zwanger bent
Wanneer je zwanger bent, zijn de baby en jij zo rond week 27 en 28 groeispurten aan het maken. Je baarmoeder komt steeds meer boven de navel te liggen en neemt dus steeds meer ruimte in. Hierdoor kun je last van maagzuur krijgen. Dit is erg vervelend, vooral omdat de meesten hier in de nacht last van hebben. Je kan proberen dit te voorkomen door zo min mogelijk vet te nuttigen en meerdere malen per dag kleinere porties te eten. Eten dat zwaar op de maag ligt kun je beter laten staan. Ook limonade met prik en het kauwen van kauwgom kunnen maagzuurklachten veroorzaken.
Wanneer je het hoofdeinde van je bed iets omhoog zet, door bijvoorbeeld een extra kussen te gebruiken, kunnen de klachten ‘s nachts wat afnemen.
De meeste producten die je kunt gebruiken tegen maagzuur zijn ongevaarlijk voor de baby, maar overleg altijd even met de verloskundige of gynaecoloog voordat je iets inneemt.
Moe en geen energie in week 27 van je zwangerschap
De bekende laatste loodjes gaan in als je 27 weken zwanger bent. Je bent in de laatste week van het tweede trimester aangekomen. Dit betekent helaas ook dat je weer meer last kan gaan krijgen van kwaaltjes, zoals bekkeninstabiliteit. Je energie kan minder worden, je kan sneller moe zijn en je lusteloos voelen. Las meer rustmomenten in op een dag. Als je werk te zwaar wordt, overleg dit dan met jouw werkgever. Misschien kun je wat minder uren gaan werken of wat minder belastend werk gaan doen.
Mochten er al één of meerdere oudere broers en/of zussen in huis rondlopen, dan kan het heerlijk zijn om ze een nachtje uit logeren te doen. Voor het kindje is het natuurlijk altijd spannend en leuk om bijvoorbeeld bij opa en oma te slapen. Op deze manier heb je een avondje voor jezelf of een avondje voor jou en je partner. Al is het maar om samen ongestoord een filmpje op de bank kijken.
De baby
Je zal in week 27 van de zwangerschap beginnen met dromen. Dit is opvallend, want het duurt nog weken voordat je begint met ‘REM-slaap’. REM is een slaapfase die erg belangrijk is voor dromen en ook in verband wordt gebracht met de organisatie van de hersenen. Er is nog heel veel onderzoek nodig naar het belang van deze vroege dromen, maar over het algemeen wordt aangenomen dat ook deze dromen van invloed zijn op de ontwikkeling en structurering van je hersenen. Deze week wordt ook een start gemaakt met je immuunsysteem. Dit is belangrijk, omdat je strakjes voldoende weerstand moet hebben om te kunnen overleven buiten de baarmoeder. Je immuunsysteem wordt in de baarmoeder versterkt door het immuunsysteem van je moeder via de placenta. Borstvoeding geven is erg goed voor je weerstand, omdat je dan ook antilichamen van je moeder meekrijgt na je geboorte. Nu mama 27 weken zwanger is, zwakt het groeien ook af. Je moet nu vooral nog zwaarder worden en je organen verder ontwikkelen en versterken. Deze week krijg je wenkbrauwen en wimpers die je ogen zullen beschermen na de geboorte. Ook ontwikkelen je trommelvliezen zich nu, zodat je later goed kan horen.
Je hebt ondertussen een speciale band met je mama opgebouwd en reageert op haar biologische klok. Als mama slaap krijgt, dan maakt ze het hormoon melatonine aan waardoor je ook rustiger zal worden. Al kan daar een flinke vertraging tussen zitten. Als mama wat eet, zal er meer glucose in het bloed komen waardoor je juist actiever wordt.
Voor de omgeving bij 27 weken zwangerschap
Mama is in week 27 op 2/3 van haar zwangerschap en in de laatste week van haar tweede trimester. Vraag mama het aan te geven als de baby de hik heeft. Met een beetje geluk kun jij dit ook voelen!
Laat je inspireren in ons zwangerschapsnetwerk
Het is altijd fijn om de beschikking te hebben over verschillende specialisten, ervaringen te lezen of informatie te krijgen over de ontwikkeling van je kindje. Nu je 27 weken zwanger bent, begint het einde echt in zicht te komen en heb je misschien meer behoefte aan meer informatie over het derde semester van de zwangerschap, zodat je goed voorbereid bent als je bijvoorbeeld in week 32, in week 34 of week 39 van je zwangerschap zit. Bij SamenKramen in Alkmaar vind je alles wat je nodig hebt tijdens je zwangerschap. Voor vragen of advies neem je contact met ons op via ons contactformulier of stuur je een e-mail naar info@samenkramen.nl. We zijn ook telefonisch te bereiken via 072 – 8440 140.