Levensvatbaar

Je bent 28 weken zwanger, vanaf deze week is je kindje medisch gezien levensvatbaar. Bedenk wel, het kindje is nog steeds heel klein en voor veel vatbaar. Mocht het nu geboren worden dan heeft het intensieve verzorging in het ziekenhuis nodig, wil het een kans maken. Het beste voor de baby is als hij of zij nog een paar weken lekker in de baarmoeder blijft. Het is weer een belangrijke mijlpaal. De kleine is nu ongeveer 35 cm en bijna 1 kilo. Hij of zij ziet er steeds meer uit als een pasgeboren kindje. De verhoudingen beginnen wat meer te kloppen. Het hoofdje is in vergelijking met het lichaam niet meer zo groot.

De botjes ontwikkelen zich meer en meer in deze negenentwintigste week, het kraakbeen verdwijnt. Verbazingwekkend is dat het schedeltje van jouw kindje nog wel even zacht blijft. Dit is noodzakelijk voor de geboorte. Na de geboorte blijft het hoofdje nog een poos zacht en kwetsbaar, het heeft tijd nodig om hard te worden.

Pijn

In deze zwangerschapsweken kun je last krijgen van pijn in de onderrug of je schaambeen. Hou deze pijn goed in de gaten, het kan zijn dat je last hebt van bekkeninstabiliteit. Dit komt door het versoepelen van de verbindingen tussen de botten en de bekken, wat nodig is om straks te kunnen bevallen. Maar de pijntjes kunnen bijvoorbeeld ook bandenpijn zijn. Het is verstandig om op te schrijven wat voor pijn je precies hebt en op welke momenten je er last van hebt. Heb je bijvoorbeeld de hele dag of na bepaalde verrichtingen pijn? Heb je alleen pijn in je onderrug, of straalt het uit naar je benen? De verloskundige of gynaecoloog zal hiernaar vragen wanneer je over de pijn vertelt. Wanneer bekkeninstabiliteit wordt vastgesteld word je doorverwezen naar een gespecialiseerde fysiotherapeut. Hij of zij zal oefeningen met je doen om te proberen de klachten onder de duim te houden. Als je tijdens de zwangerschap last van bekkeninstabiliteit hebt gehad, zul je dit na de zwangerschap ook nog merken. Het is belangrijk om de oefeningen te blijven doen en een paar weken na de bevalling weer even bij een specialist langs te gaan om je te laten onderzoeken.

Geboortekaartje

De kans is groot dat je in de 29e week van de zwangerschap al een naam hebt bedacht voor je kindje. Waarschijnlijk weet je ook al of het een jongen of een meisje is. Dan is het leuk om alvast een geboortekaartje te (laten) ontwerpen. Tegenwoordig kun je op internet veel sites vinden, waar je online helemaal zelf het kaartje kunt ontwerpen. Bedenk wat er allemaal op het kaartje moet komen te staan. Sommigen vinden het leuk om alle informatie te vermelden. Denk aan geboortetijd, lengte en gewicht. Anderen houden van simpel en vermelden alleen de naam en geboortedatum. Je kunt op internet ook duizenden gedichtjes en versjes vinden die je op het kaartje kunt (laten) zetten of je kunt zelf één verzinnen. Loop de adressenlijst door, zodat je deze ook alvast klaar hebt. Vind je het mooi om alle enveloppen met de hand te schrijven? Dan is deze zwangerschapsweek een mooie week om hiermee te beginnen. Immers, je weet niet precies wanneer het kindje komt en op deze manier ben je helemaal voorbereid.

Er zijn landen in de wereld waar ze pas enkele dagen na de geboorte van de baby een babynaam verzinnen. Deze mensen wachten, zoals ze zelf zeggen, met de naam om te bezien of de naam wel bij het kindje past.

De Baby

Je wimpertjes en wenkbrauwtjes zijn nu al aanwezig. Je oogleden zijn open en je ogen zijn compleet en af. Je verhoudingen beginnen nu in overeenstemming te komen met de verhoudingen die je na je geboorte hebt.

Van je hoofdje blijft het schedeltje zacht genoeg om straks tijdens de geboorte makkelijk door het geboortekanaal te kunnen. De schedel heeft nu (en tijdens de geboorte) 2 open plekken, fontanellen genaamd. De grootste fontanel zit bovenop je hoofdje, aan de voorkant. Achter op je hoofdje zit een tweede, kleinere fontanel. Omdat de schedel het grootste gedeelte is van je lichaam is, dat tijdens de bevalling door het bekken van je moeder moet, is het belangrijk dat juist je hoofdje flexibel is. Men ziet dan ook vaak, zeker tijdens een snelle bevalling, dat het schedeltje na de geboorte nog een beetje uit vorm is. Dit trekt na de bevalling heel snel weer recht, juist omdat alles nog zo flexibel is.

Het bot, dat voornamelijk uit kraakbeen bestond, wordt nu langzaam omgezet in echt bot. Je botten worden nu dus een stuk harder. Je spieren worden ook steeds sterker waardoor je je moeder misschien hard kan schoppen en duwen de komende tijd. Gelukkig voor haar krijg je steeds minder plek om te bewegen waardoor dit vanzelf binnenkort minder gaat worden.

Als allerbelangrijkste zijn je longen nu in staat om adem te halen. Dit komt mede doordat er steeds meer surfactant (een soort smeermiddel) in de longen komt, wat ervoor zorgt dat je longblaasjes soepel worden zodat ze strakjes niet dichtklappen. Het zal nog wel moeite kosten maar het begin is er!

Voor de omgeving

In het derde trimester kan het voor de zwangere wat zwaarder worden. Vandaar ons advies: “pas je tempo alvast maar wat aan”. Voor jouw wordt dit een geweldig trimester. Jij kunt eindelijk je baby gaan voelen en al lijkt het nog heel lang te duren, de grote dag komt steeds dichterbij. Reserveer alvast bedklossen!