Spannende week

Vanaf volgende week mag je officieel thuis bevallen. Jullie kindje is er helemaal klaar voor. In deze week is hij of zij gemiddeld 45 cm lang en weegt 3000 gram. Als je zwanger bent van je eerste kindje, zal het deze week waarschijnlijk in gaan dalen.

Het hoofdje van je baby zal dieper het bekken inzakken. Voor jou zal dat weer meer lucht geven, je longen worden dan niet meer in verdrukking gebracht. Het kan zijn dat je wat meer ruimte in je maag voelt en ook dat zal een verlichting zijn. Is je kleintje eenmaal ingedaald dan zal het kindje niet meer van positie veranderen. Zelf zal je het gevoel hebben dat je buik bijna op je voeten hangt. Bij een volgende zwangerschap is de kans groot dat het kindje in een latere zwangerschapsweek indaalt. Dit komt doordat jouw buikspieren al een keer helemaal opgerekt zijn. Het kindje heeft hierdoor wat meer ruimte.

Klossen

Vanaf volgende week moet het bed op klossen staan. Deze kun je huren bij o.a. Duxxie – kraamzorg en thuiszorgwinkels. Het is verstandig om deze zwangerschapsweek alvast een belrondje te doen naar deze winkels. Je zal verbaasd zijn hoeveel mensen klossen nodig hebben op dit moment. Het is de bedoeling dat jouw bed op een hoogte van ongeveer 80 cm komt te staan. Dit is om rugklachten te voorkomen bij de verloskundige en kraamzorg. Wanneer je in het ziekenhuis wilt bevallen, zul je het bed ook op klossen moeten zetten. Je weet immers niet hoe het allemaal zal gaan verlopen. Heb je een waterbed? Overleg dan met de verloskundige en kraamzorg. De kraamzorg heeft al een intakegesprek met je gevoerd, waarin dit waarschijnlijk ook aan de orde is gekomen. Zij kunnen vragen om een apart bed neer te zetten, ook deze kun je eventueel bij de thuiswinkel huren. Maar het kan ook zijn dat ze het voldoende vinden wanneer jullie een extra matras op het waterbed leggen. 

Klossen worden altijd vergoed door de zorgverzekeraar. Bestel je deze Duxxie dan heb je ze de volgende werkdag in huis. 

Afwachten

En opeens is het zo ver. Het ene moment zit je nog in week twaalf uit te kijken naar de eerste echo, het volgende moment ben je met zwangerschapsverlof. Je kunt je nu helemaal concentreren op de naderende bevalling en de periode daarna. Misschien ben je al helemaal klaar met het zwanger zijn en mag het kindje wel komen. Het kan ook zijn dat je zo aan het genieten bent, dat je hoopt dat het kindje nog een paar weken blijft zitten. Hoe dan ook, probeer niet te gaan zitten afwachten. Blijf je dingetjes doen, neem wel wat meer rust. Ben je geen type voor een middagdutje? Een filmpje kijken op de bank of in bed kan ook wonderen doen. Je ontlast je lichaam en je geest, lekker ontspannend. Verwen jezelf ook nog even op de kapper of een schoonheidsbehandeling. Straks heb je het druk met je kindje en kom je daar misschien niet echt meer aan toe.

De Baby

Je bent nu min of meer volgroeid en klaar om geboren te worden. Wat er vanaf nu tot aan je geboorte van je verwacht wordt is aankomen. Doordat je steeds minder plaats in de buik krijgt, zul je je steeds minder voelbaar bewegen. Veel plaats om te schoppen en te stompen is er niet meer.

Je bent nu nog steeds omhuld door een laagje huidsmeer waardoor je beschermd wordt tegen het vruchtwater. Dit laagje wordt vanaf nu minder. Het vruchtwater zal ook langzaam van kleur veranderen. Op dit moment is het nog helder, het vekleurt langzaam naar een wittere kleur. Zodra het vruchtwater groen-bruin wordt heb je in het vruchtwater gepoept en mag je niet meer thuis bevallen.

Voor de omgeving

De stemmingen van mama kunnen van het ene op het andere moment compleet omslaan. Jullie hebben, nu de bevalling steeds dichterbij komt, misschien weer wat vaker last van stemmingswisselingen. Door mama’s lijf gieren de hormonen. Hier komt bij dat ze misschien al wat onzeker over haar moederrol wordt. Heb jij al over jouw rol nagedacht? Ben jij niet net zo onzeker hierover? Dat is helemaal niet zo gek. Praat hier samen over. Dat stelt mama gerust. Misschien vindt ze het fijn te weten waar ze straks met haar vragen en eigen ervaringen terecht kan. Dat kan in een MamaCafé. Hier zie je of er ook één bij jullie in de buurt is.

Na de geboorte geven heel veel ouders toe zich hier zorgen over gemaakt te hebben. Het opvoeden van een kindje gaat vaak instinctief als het eenmaal geboren is. Dan weet je vaak precies wat je moet doen. Gebruik hierbij ook het advies van de kraamzorg, die straks bij je thuis veel werk uit handen gaat nemen. Het kindje kan vanaf volgende week geboren worden. Heb je de bedverhogers al geregeld? Die moeten vanaf volgende week onder het bed staan zodat verloskundige en kraamverzorgende goed kunnen helpen.