Borstvoedingsadvies

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om een baby minimaal zes maanden uitsluitend borstvoeding te geven en vervolgens tot het kind minstens twee jaar is door te voeden in combinatie met vast voedsel. Dat advies geldt zowel voor ontwikkelingslanden als ontwikkelde landen. Maar hoe kun je dat doen?

Hoe lang je wilt voeden is natuurlijk een individuele keuze van de vrouw. Wel is het handig om te weten hoe je zo lang kunt voeden als je zelf wilt. In dit artikel staat een aantal tips om je daarbij te helpen.

debby

Debby Mendelsohn

Schrijfster van o.a. het boek:
Borstvoeding doe je zo

[dt_vc_list]

Stap 1: “De voorbereiding”

Bereid je zo goed mogelijk voor op het geven van borstvoeding door het lezen van boeken, ook op internet kun je zelf nog veel lezen.

Daarnaast kan het nuttig en leuk zijn om voorlichtingsbijeenkomsten te bezoeken. Deze worden onder andere gegeven door borstvoedingsorganisaties en lactatiekundigen.[/dt_vc_list]

[dt_vc_list]

Stap 2: “De eerste voeding”

De eerste voeding is natuurlijk heel speciaal. Zorg ervoor dat je baby zijn mond wijd opent en daarna ‘hapt’. Hij moet niet alleen het puntje van de tepel in zijn mond stoppen, maar ook een groot gedeelte van het tepelhof daaromheen. Wanneer je kindje goed drinkt, zie je hem echte slikbewegingen maken.

Bied bij elke voeding beide borsten aan en geef je baby de kans tussendoor een boertje te laten. Niet elke baby wil aan twee kanten drinken, maar geef je baby wel de kans om uit beide borsten te drinken.[/dt_vc_list]

[dt_vc_list]

Stap 3: “Voeden tijdens de kraamtijd”

Tijdens de kraamtijd kun je net zo voeden als bij de eerste voeding. Elke keer wanneer je baby onrustig is kun je hem een slokje uit de borst aanbieden. Je hoeft helemaal niet op de klok te kijken of met schema’s te werken. Kijk naar je baby. Beweegt hij onrustig met zijn armpjes of hoofdje of maakt hij smakgeluidjes, dan geeft hij hiermee aan dat hij dorst heeft. Huilen is natuurlijk ook een teken dat hij honger heeft. Maar dat doet een baby pas wanneer eerder genoemde signalen niet herkend zijn.[/dt_vc_list]

[dt_vc_list]

Stap 4: “Borstvoeding als onderdeel van de dagelijkse routine”

Na de kraamtijd ben je waarschijnlijk een beetje gewend aan het leven met je baby. Je kunt samen met hem op pad gaan. Krijgt hij onderweg dorst, dan heb je de voeding bij de hand.

Ga je een keer op pad zonder je baby, zorg dan dat er flesje met (gekolfde) melk voor je baby is voor het geval hij honger krijgt.[/dt_vc_list]

Stap 5: “Moedermelk combineren met vast voedsel”

Rond de zes maanden kun je je baby naast moedermelk ook vast voedsel geven. Het duurt een paar weken voordat je een borstvoeding kunt vervangen door een maaltijd.

Stap 6: “De borstvoeding afbouwen”

Probeer het afbouwen zo geleidelijk mogelijk te doen en vervang elke voeding die je laat vallen voor een geschikte andere voeding passend bij de leeftijd van je kind.

Ik wens je een heel mooie tijd met je baby.