Week 34 van je zwangerschap

Het huidje van je kindje

De haartjes op het lichaam van jouw kindje verdwijnen nog steeds langzaam. In week 34 van de zwangerschap begint ook het huidsmeer van de baby te verdwijnen. Dit huidsmeer zorgde ervoor dat de huid van de baby niet helemaal zou verschrompelen in het vruchtwater. Het huidsmeer verdwijnt in het vruchtwater, het lijken een soort sneeuwvlokken. Wanneer er na de bevalling nog wat smeer op jullie kindje zit, lekker laten zitten. Er kan geen babyolie of bodylotion op tegen het natuurlijke huidsmeer. Deze zwangerschapsweek is de baby rond de 42 cm lang en 2250 gram. Een aardig ventje of meisje al!

Het lichaampje van jullie baby is in zwangerschapsweek vierendertig eigenlijk zo goed als klaar. De nageltjes zitten waar ze zitten moeten, de longen zijn bijna helemaal gerijpt en de botjes zijn hard. Eigenlijk is het enige wat jullie kleintje nog moet doen groeien, groeien, groeien.

In de laatste zes zwangerschapsweken komt de baby nog ongeveer een kilo aan. Het kan ook meer of minder zijn. Dat jij binnen nu en twee weken met zwangerschapsverlof gaat, zal helpen bij het groeien. Jouw lichaam zal meer rust krijgen, je gaat minder bewegen en misschien toch stiekem wat meer eten.

Dat zul je zelf ook merken.Lekker doen, lekker laten gebeuren, bewaar je zorgen om de extra kilo´s tot na de kraamweken. Die zijn het niet waard om nu al in de stress te schieten en waarschijnlijk ben je ze snel weer kwijt. Als je borstvoeding geeft ben je deze kilo’s sowieso in de meeste gevallen zo weer kwijt.

Thuisbevalling

Wanneer je besloten hebt om thuis te bevallen heb je, naast het kraampakket, voldoende spullen nodig voor de bevalling. Jouw verloskundige zal je hier een lijst van geven. Deze lijst hebben wij hier ook voor je online staan. Zorg dat je nu al alles in huis haalt. Nog maar twee zwangerschapsweken en je mag officieel thuis bevallen. 

Probeer er rekening mee te houden dat niemand weet hoe jouw bevalling zal gaan. Het kan voorkomen dat de specialist bijvoorbeeld in de 39e zwangerschapsweek besluit dat het toch beter is voor jou en / of het kindje om in het ziekenhuis te bevallen. Je zal dan teleurgesteld kunnen zijn. Probeer het toch zo snel mogelijk te aanvaarden en ga niet in de verdediging. De verloskundige of gynaecoloog weet echt wat het beste is voor jou en je kindje. Ook wanneer de bevalling al begonnen is, kan het gebeuren dat het niet volgens het boekje gaat en je alsnog naar het ziekenhuis moet. Dat is erg vervelend, maar ook hier: probeer de situatie te aanvaarden en stress te vermijden. 

Ook al heb je besloten in het ziekenhuis te bevallen dan is het toch verstandig een verloskundige in de buurt in te lichten. Mocht je onverhoopt thuis moeten bevallen, bijvoorbeeld omdat er geen tijd meer is om naar het ziekenhuis te rijden, dan kun je haar toch inschakelen. Verder komt een verloskundige jou thuis controleren (hechtingen, stand baarmoeder etc) in de kraamtijd. Ook om die reden schakel je toch een verloskundige in, ook al beval je in het ziekenhuis. 

Andersom kan het natuurlijk ook, je hebt je helemaal op een ziekenhuisbevalling ingesteld maar de bevalling gaat zo vlot dat het kindje thuis geboren moet worden. Zorg dus altijd dat je het lijstje van de verloskundige in huis hebt gehaald. 

De Baby

Het kan zijn dat je moeder je de komende weken minder gaat voelen. Dat komt doordat er minder plaats voor je is om je te bewegen. Voelde je moeder voorheen nog veel schoppen en stompen, de komende weken zal zij meer schuifbewegingen van handen, voeten en knieën gaan voelen. Alhoewel je nog zo’n 6 weken hebt, ben je al heel erg ver ontwikkeld. Als je nu geboren zou worden, heb je een overlevingskans van 99%. Je longetjes zijn nog niet helemaal af en je gewicht is nog niet zo ver dat je jezelf warm kan houden. Hierdoor zou je bij een geboorte nu waarschijnlijk nog even in de couveuse worden gelegd. Je weerstand is wel sterk toegenomen, waardoor de kans op virussen en infecties een stuk kleiner is geworden. Dit is het moment om je te draaien als je nog in stuitligging ligt (met het hoofd naar boven). De verloskundige of gynaecoloog zal dan proberen om je uitwendig te draaien (“uitwendige versie“). Met de ene hand op je billen en de andere op je hoofdje wordt geprobeerd je zo om te draaien. Dit lukt helaas niet altijd. Bij een eerste zwangerschap, als er niet zoveel ruimte is, lukt dit bij ongeveer 1 op de 3 vrouwen.
Bij een volgende zwangerschap slagen ongeveer 2 van de 3 pogingen.

Voor de omgeving

Vanaf deze weken is het van belang dat je 24 uur per dag bereikbaar bent, voor het geval mama belt. Een kleine checklist voor de bevalling:

  • Zorg ervoor dat je mobiel altijd opgeladen is
  • Zorg dat je je mobiel altijd op kunt nemen, ook tijdens vergaderingen
  • Zorg ervoor dat je genoeg benzine hebt om van de plek waar je op dat moment bent naar huis te rijden en vanaf daar naar het ziekenhuis.
  • Zorg voor wat kleingeld voor in het ziekenhuis
  • Hebben jullie de bedverhogers al besteld? Dat kan makkelijk via Duxxie – kraamzorg.